Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα ΥγροτόπωνΗ Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου για να μας υπενθυμίζει την επέτειο υπογραφής της Σύμβασης Ραμσάρ, αλλά και την πληθώρα των ευεργετικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι υγρότοποι στον άνθρωπο και στην άγρια ζωή. Με τη Σύμβαση Ραμσάρ τα κράτη μέλη εκφράζουν την αφοσίωσή τους στην προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Υγρότοπος θεωρείται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα η εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υπόστρωμα (έδαφος, άμμο, χαλίκια κ.α) υγρό για μεγάλο διάστημα του έτους. Οι κατηγορίες που κατατάσσονται οι υγρότοποι στην Ελλάδα είναι: Δέλτα και εκβολές ποταμών, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες και τεχνητές λίμνες, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, ποτάμια και ταμιευτήρες νερού.

Γενικότερα οι υγρότοποι προσφέρουν πολλές ευεργετικές υπηρεσίες όπως:

  • Αποθηκεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού φιλτράροντάς το,
  • Εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τον προστατεύουν από την υφαλμύρωση (είσοδος νερού της θάλασσας),
  • Προστατεύουν από τις πλημμύρες,
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής,
  • Παράγουν αλιεύματα,
  • Δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ιδιαίτερα παράκτιων περιοχών, διατηρώντας τις διακυμάνσεις (ημερήσιες, εποχικές, ετήσιες) της θερμοκρασίας σε πιο ήπιο επίπεδο,
  •  Αποτελούν προορισμό αναψυχής και χαλάρωσης. 


Το 2014 έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δοθεί έμφαση στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους υγρότοπους και τη γεωργική δραστηριότητα, φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων ορίστηκε: «Υγρότοποι και Γεωργία: Συνεργάτες στην ανάπτυξη».  

Από παλιά επικρατούσε η αντίληψη ότι οι υγρότοποι αποτελούν εμπόδιο για την γεωργία με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αποξηρανθούν και να δοθούν τα αγροτεμάχια για καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αλλάξει αυτή η αντίληψη κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι υγρότοποι μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τη γεωργία και να συνυπάρξουν.

Αφού κάνετε την έρευνά σας για τα σημαντικά αυτά οικοσυστήματα, μπορείτε να παίξετε στην τάξη το επιτραπέζιο παιχνίδι που υπάρχει στο σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.helmepajunior.gr/zip/RamsarGame_E_gr.pdf (αφού πρώτα το κατασκευάσετε) και να αναδείξετε τους πρωταθλητές-προστάτες των υγροτόπων! 

Πατήστε πάνω στην εικόνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου